26/3/20

D'altruismes i intel·ligències (i estupideses)

Segons Carlo M. Cipolla, que al meu parer havia d'haver estat agraciat amb DOS premis Nobel (el primer d'Economia, l'altre de la Pau), els teus actes, en relació amb un tercer, et fan ser:

ESTÚPID. Quan els teus actes et causen un perjudici a tu, i a un altre. (Perdeu els dos.)

INTEL·LIGENT. Quan els teus actes et beneficien a tu, i a un altre. (Guanyeu els dos.)

Tanmateix hi ha subtileses i tipologies, un món per descobrir, ja que no tots els comportaments són estúpids o intel·ligents en la mateixa mesura. Comprovem-ho. 

INCAUT ESTÚPID. Quan els teus actes et perjudiquen més a tu que no pas beneficien a algú altre O sigui, tu perds més del que guanya l'altre.

MALVAT ESTÚPID. Quan els teus actes perjudiquen més a algú que els beneficis que tu n'extreus. O sigui, l'altre perd més del que tu guanyes. Matar una senyora per robar-li trenta euros no només et convertiria en un delinqüent sinó, pitjor de tot, et convertiria en un malvat estúpid.

INCAUT INTEL·LIGENT: Tu hi perds, però els beneficis de l'altre són superiors a la teva pèrdua. Ets un sacrificat, vaja. Un pagafantes.

MALVAT INTEL·LIGENT: Tu guanyes més del que l'altre perd. 




Davant l'actual situació, no fer res et converteix en un estúpid: perds tu, i perd l'altre, que anomenarem Sector, que és un senyor simbòlic fet de diversos agents econòmics que es necessiten els uns als altres per pagar les factures respectives. 

Pots fer alguna cosa i que aquesta cosa beneficiï al senyor Sector més que les pèrdues que et suposa a tu fer aquesta cosa. Pèrdues com pagar nòmines extraordinàries, pagar tecnologia, el cost d'oportunitat que representa no estar fent coses per a tu i fer-les per al senyor Sector, etc). Seràs intel·ligent, però incaut, perquè a veure si has de tancar tu, després de trencar-te la cara pel Sector. És clar que pitjor seria ser un incaut estúpid, o sigui, que les teves accions et perjudiquin més a tu que no pas beneficiïn al senyor Sector. 

També pots ser un malvat intel·ligent, o sigui, fer coses que et beneficien a tu, però que perjudiquen al sector. (Al meu parer, veure com cauen altres agents del sector mentres tu tens el teu 100% gairebé et situa en aquest terrible quadrant).

I finalment pots ser intel·ligent a seques i promoure accions (urgents, desesperades, mal comunicades, si vols) que beneficien al senyor Sector que de retruc et beneficien a tu. O al revés, si ho voleu: promoure accions que et beneficien a tu que de retruc beneficien al senyor Sector. 

És veritat que a la vida no hi ha res gratis. T'ho expliquen a la primera classe de primer dia a la Facultat d'Economia. No has de ser ni un llumbrera, ni un periodista d'investigació, ni un guru. L'altruisme és un concepte que es va inventar el màrqueting per estalviar-te el rotllo que us he explicat en aquest post. Al capdavall, altruisme hauria de ser sinònim d'intel·ligència. I dit això, ja no tinc res més a dir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors